Meklē šeit...
TOP
Ieradumi

Kā rutīna un ieradumi ietekmē mūsu dzīvi?

Ir grūti mainīt dzīvi, kas pildīta ar stingru rutīnu, pat, ja Jūs to ienīstat. – Džons Šteinbeks

Divas lietas, kas mūsu dzīvi skar katru dienu – ikdienas rutīna un ieradumi. Vienam tie ir apzināti, cits par to esamību savā dzīvē pat neiedomājas, citam tie traucē, citu savukārt padara par veiksmīgu uzņēmēju. Ja mēs dzīvojam apzinātu dzīvi, šīs ir lieliskas lietas, kuru apzināšana, kontrolēšana un veidošana spēj ikdienas ritmā ieviest patīkamas pārmaiņas.

Lielākoties mēs savām problēmām risinājumu meklējam ar jaunas informācijas un padomu palīdzību. Mums vajag “zālītes”, kas palīdzētu tikt galā ar savām sajūtām un emocijām! Tomēr bieži izrādās, ka šīs emocijas ir reakcija uz noteiktu rīcību, kas, savukārt, ir reakcija uz kādu ieradumu. Varbūt ir vieglāk atrast šo ieraduma izraisītāju un negatīvās emocijas pazudīs pašas par sevi, nevis meklēt “zāles” sekām?

Rutīnu un ieradumus bieži uztveram kā vienu un to pašu. Bet patiesībā tikai dažas rutīnas var kļūt par ieradumiem.

Kas ir ieradums?

Ieradums ir pasākumi, domas un teiktais, ko persona periodiski atkārto noteiktās situācijās, vai noteiktā dienas, nedēļas vai mēneša laikā. Ieradumi var rasties no viena spilgta notikuma.

Ieraduma piemēri:

  • Katru rītu pamostoties, izdzert glāzi silta cironūdens;
  • Katru reizi pēc ēšanas pateikt “paldies”;
  • Katru gadu Ziemassvētkus svinēt ar savu ģimeni.

Neizpildot ieradumu, veidojas diskomforta sajūta jeb sajūta, ka kaut kas nav izdarīts.

Kas ir rutīna?

Rutīna ir mērķtiecīga rīcība, apzināti atkārtojot vienu un to pašu darbību.

Rutīnas piemēri:

  • Celties katru rītu 5:00, lai lasītu grāmatu;
  • Katru rītu suģestēt sev pozitīvas lietas: “Es esmu veiksmīga, bagāta u.tml.”;
  • Katru vakaru pierakstīt pateicības lietas par to, kas dienā piedzīvots.

Kā rutīna ietekmē mūsu dzīvi?

Mums visiem ir ieradumi, kurus mēs nemitīgi atkārtojam. Iztēlojies sekojošu ķēdi:

  1. Rutīna katru dienu mēnešiem un gadiem tiek atkārtota.
  2. Tā kļūst par ieradumu un mēs to darām jau neapzināti.
  3. Ieradums pēc gadiem ieliek to mūsu raksturā.
  4. Mūsu raksturs veido mūsu personību.
  5. Mūsu personība nosaka to, kāda ir mūsu dzīves jēga un mērķi.

Viss, kas šajā vienādojumā ir jāmaina – ikdienas rutīna. Iedomājies, ja Tu uzaugi ģimenē, kur katru dienu apgalvots, ka sievietes ir vājas un viņu pienākums ir uzkopt māju un pieskatīt bērnus. Kāds būs rezultāts pēc 18 gadiem šādas ikdienas informācijas virzīšanā Tavā domāšanā? Tieši tāpēc ir vērts ļoti kārtīgi pārdomāt šo savu rutīnu un ikdienas darbības.

Zinātne par rutīnu

Zinātniskajā pētījumā, kas publicēts žurnālā “Abnormal Child Psychology”, ir secināts, ka bērniem ikdienas rutīna palīdz tikt galā ar impulsīvu raksturu un dusmas lēkmēm. Tas ir saistīts ar faktu, ka bērns savu dzīvi var dzīvot mierīgāk un justies drošāk, ja viņam ir zināms, kādi notikumi plānoti tuvākā un tālākā nākotnē. 

Harvardas pētījumā profesors aptaujāja studentus par viņu ikrīta ieradumiem un enerģijas daudzumu dienas laikā, tā rezultātā secinot, ka tie studenti, kuriem bija vairāk enrģijas, bija vairāk motivēti saskarties ar dažādiem izaicinājumiem dienas gaitā. Enerģiju dodoša rutīna ir pamatnosacījums panākumiem dzīvē!

Ko darīt ar savu rutīnu?

Pirmkārt, paskaties uz savu dzīvi. Katru dienu Tu dari rutīniskus, atkārtojošus uzdevumus. Cik daudzi no tiem ir pozitīvi, un cik – negatīvi? Kāda ir Tava dzīve – pozitīva vai tomēr ne tik ļoti? Saraksti lietas, ko vēlies mainīt. Sāc ar vienkāršāko – apzini lietas, ko Tu dari, kā arī sagrupē, kuras Tev palīdz, bet kuras ietekmē negatīvi! 

Pēc tam padomā un uzraksti, kas ir tās lietas, kuras kādreiz darīja Tevi laimīgāku, bet to vairs nedari? Sagrupē to visu vienā sarakstā un izdomā, ko no tā pamazām ieviesīsi, mainīsi savā dzīvē.

Daži veselīgas rutīnas paraugi

Grāmatā “The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life” ir atrodama vienkārša shēma, kā ieviest ieradumus un rutīnu savā dzīvē:

  1. Cēlonis – parasti kaut kas, kas izraisa vēlmi kaut ko darīt.
  2. Rutīna – darbība, ko mēs veicam, jo to ir izraisījis kāds cēlonis.
  3. Balva – sajūta, ka esam izpildījuši darbību.

Piemēram:

  1. Cēlonis – ir ļoti liels stress.
  2. Rutīna – apēst kaut ko garšīgu.
  3. Balva – ātra sajūta, kad esam pieēdušies ar sāli, taukiem vai cukuru piesātinātu ēdienu!

Kā cīnīties ar negatīvo rutīnu? Necīnies. Apzinies cēloni un padomā, kāds varētu būt veselīgāks veids, kā cīnīties ar stresu? Skriet, vingrot, iet aukstā dušā, kliegt spilvenā! Visas darbības būs labākas, nekā iepriekš minētā! 

Šeit nu ir darbs uzmanībai, piefiksē ikdienas ritmā darbības, kas Tevi ietekmē pozitīvi un stiprini tās! Taču, ja runājam par negatīvi ietekmējošās darbībām – apzinies to cēloni un aizstāj tās ar citām, mazāk negatīvām!

«

»

Atstāj komentāru